logo

Rokolya Gábor: Fekete László, a tudós közjegyző

9590 Ft

Készleten: 50 db

Mennyiség:

Leírás

"Tantaloszétól tán annyiban volt keményebb a sorsom, hogy előttem nemcsak ott lebegett csábítólag, de én bele is kóstoltam mindabba, ami előttem kedves és szép volt: hivatásom, amelyben – úgyszólván – feltaláltam önmagamat; jólét, amely megszabadított minden gondtól, sőt módot adott mások segítésére; meleg családi otthon: »a szív, harmónia, szeretet, egység melegágya«; elismerés s ezek közt a legértékesebb, kartársaim kitüntető bizalma; lehetőség az intézményünk kifejlesztésében való közreműködésre; alkalom továbbadnom, mi tudnom megadatott… S aztán mindez elvonatott tőlem, úgyhogy igazi vie douce – édes élet – életemben csak rövid időre, kóstolóképp jutott osztályrészemül.”

 

Ekképp vallott életéről és pályájáról önéletírásában az a vitéz dr. galánthai Fekete László, aki a magyar királyi közjegyzőség két világháború közötti történetének vitathatatlanul a legjelentősebb képviselője. Tehetség és szorgalom, jó családból való származás és kiváló társadalmi kapcsolatok mind megvoltak ahhoz, hogy életpályája szép ívet írjon le. A 20. század történelme azonban Fekete László karrierjének kibontakozását sem engedte meg. Pályája csúcsán, egyetemi magántanárként, sikeres közjegyzőként érintette meg a kor politikája, amely áldozatként szemelte ki őt a népi demokrácia építésének folyamatában. Mégis, a polgári életfelfogásához, klasszikus jogi és irodalmi műveltségéhez, vallásos hitéhez ragaszkodó közjegyző végső soron emberségével győzelmet aratott a kommunizmussal szemben.

 

Művei a rendszerváltás után újból létrehozott polgári közjegyzőség működéséhez nyújtanak értékes elméleti alapot. E könyv azonban nemcsak a jogtörténet iránt érdeklődő olvasóknak adhat érdekes betekintést egy kevéssé ismert igazságügyi hivatás mindennapjaiba, hanem mindenkinek, akit egy hivatásában és humánumában kiemelkedő ember életének kálváriáját és munkásságát feldolgozó monográfia érdekel.

Paraméterek
Cím Fekete László, a tudós közjegyző
Szerző(k) Rokolya Gábor
Kiadó Magyar Országos Közjegyzői Kamara
Nyelv magyar
Oldalak száma 248
Súly (g) 1100
Méretek (mm) 205 * 285 * 24
Kiadás éve 2013
ISBN 978-963-89790-0-1